Dw贸ch kucharzy przygotowuje w starej kuchni posi艂ek

Polska ze smakiem

Polska ze smakiem

Kuchnia Domu Uphagena, czyli grasica z ostrygami lub szczupak z rakami

Osiemnastowieczne kulinaria bogatszych warstw spo艂ecznych to wyrafinowane dania z s艂onowodnych ryb, egzotycznych przypraw i rodzimych produkt贸w, powstaj膮ce w kuchni bez gazu, pr膮du i bie偶膮cej wody. Pomieszczenie przeznaczone do gotowania w kamienicy mieszcza艅skiej znajdowa艂o si臋 zwykle w jednej z oficyn albo…

Popularne

Ludzie z bagien

W czasie, gdy na po艂udniu i zachodzie Europy rozkwita艂a wielka cywilizacja Imperium Romanum, pozosta艂a cz臋艣膰 naszego kontynentu zamieszkana by艂a przez barbarzy艅c贸w. Tak nazywali Rzymianie wszystkie ludy spoza Cesarstwa 鈥 od greckiego barbaros, co by艂o okre艣leniem cz艂owieka m贸wi膮cego niezrozumia艂ym j臋zykiem (bar,...